Hårdhudsdannelse
Hård hud er døde sammenpressede hudceller og det dannes som regel, hvor der er størst tryk på foden under gang eller hvor skoende trykker eller laver friktion på foden.
LÆS MERE
LÆS MINDRE
Ligtorne
Ligtorne kan sidde mange steder på fødderne. Mange har smerter forbundet med ligtorne, men der er også nogle, der ikke mærker deres ligtorne.
LÆS MERE
LÆS MINDRE
Fodvorter
Fodvorter kan sidde mange steder på fødderne. De skyldes virus og der findes mange forskellige virus, der kan forårsage fodvorter.
LÆS MERE
LÆS MINDRE
Hælrevner
Er revner i hård hud på hælen. Revnerne kan være både lange og dybe, af og til så dybe, at de bløder. Det er som regel temmelig smertefuldt at have hælrevner.
LÆS MERE
LÆS MINDRE
Fodsvamp
Vi har alle svampesporer på huden og får de fugtighed og varme kan det udvikle sig til fodsvamp.
LÆS MERE
Har man mistanke om fodsvamp kan man gå til egen læge og få taget en prøve. Fodsvamp behandles typisk med cremer købt i håndkøb på apoteket.
Du kan forbygge, at fodsvampen kommer igen ved at tørre godt mellem tæerne. Gå i luftigt fodtøj og giv fødderne lys og luft så ofte som muligt. Brug aldrig creme mellem tæerne
Ofte er der ikke tale om svamp, men at huden ganske enkelt er ødelagt af for meget varme og fugt i mellem tæerne. Behandlingen er at holde tåmellemrummene tørre og fri for løs.
LÆS MINDRE
Fortykkede negle
Skyldes ofte, at neglen har taget skade enten ved at man har sparket tåen ind i noget eller tabt noget ned over den.
LÆS MERE
LÆS MINDRE
Ind- og nedgroede negle
Tendensen til ind- eller nedgroede negle er ofte arvelig, da det kan hænge sammen med den form neglen har.
LÆS MERE
Hvis det ikke løser problemet, kan vi fremstille en bøjle af fjederstål og sætte den på neglen. Konstruktionen i bøjlen gør at neglen bliver løftet og ændrer facon. Bøjlebehandling af en tånegl betyder, at du med 6-8 ugers mellemrum kommer til kontrol og korrektion af bøjlen. Man anbefaler ofte at behandle gennem et års tid, da det tager tid for neglen at ændre facon.
LÆS MINDRE
Neglesvamp
Neglesvamp kan opstå ved at hudsvamp breder sig til neglene eller fordi neglens immunforsvar er nedsat på grund af skader på neglen, sygdomme i neglen eller generel svækkelse af immunforsvaret.
LÆS MERE
Egen læge kan tage en prøve fra neglen og enten ved mikroskopi eller ved en test se om der er svamp i en negl. Ofte vil behandlingen af neglesvamp være en receptpligtig tabletbehandling, så det er altid i samråd med din læge, da medicinen kan have indvirkning på anden medicin du evt. får.
Desværre ses det ofte at neglesvamp kommer igen efter endt behandling.
LÆS MINDRE
Fejlstillinger
Mange mennesker har enten medfødte eller erhvervede fejlstillinger på fødderne. Årsagerne er mange og behandlingsmuligheder også.
Indaddrejet storetå
Hos nogle bøjer storetåen ind mod 2. tåen og ligger sommetider under eller over 2. tåen. Dette medfører ofte en knyst på siden af foden.
LÆS MERE
Årsagen er ofte andre fejlstillinger (forfodsplatfod og svang platfod) i foden eller for smalt og for spidst fodtøj.
Vi kan fjerne den hårde hud, ligtornene og behandle neglene. Desuden kan vi give dig øvelser eller fremstille aflastninger, der kan være med til at få tåen ud på plads, hvis man stadig kan få tåen ud i normal position. Desuden kan det være en god ide med et indlæg til afhjælpning af øvrige fejlstillinger, hvis de er en medvirkende faktor. Det er meget vigtigt, at du selv er meget aktiv med øvelser og ændrer dit fodtøj til at være bredt nok.
Er tåen låst fast i den indadgående drejning og har man smerter eller mange gener kan man få tåens stilling og knysten ændret ved operation.
LÆS MINDRE
Forfodsplatfod
Den lille bue, vi har i forfoden og så er med til at støddæmpe, når vi går, er fladet ud og vi kommer til at gå hårdt på forfoden.
LÆS MERE
Der kan være flere årsager til en nedsunken forfod. Overvægt i almindelighed eller ved graviditet, tungt arbejde og især brug af sko med høje hæle, hårde bunde og løstsiddende fodtøj er med til at forværre tilstanden.
Den lille tværgående bue dannes ved hjælp af små muskler og sener i foden. Disse muskler kan til en vis grad genoptrænes, vi kan give dig øvelser til det. Vi kan fjerne den hårde hud og ligtornene. Ofte fremstiller vi små aflastninger, der forsinker/forebygger, at den hårde hud og ligtornene kommer igen. Det mest effektive, er at vi fremstiller et aflastende indlæg, specielt lavet til, hvor du har tryk på forfoden. Desuden er det vigtigt at du bruger gode sko uden alt for høj hæl (max 2cm).
LÆS MINDRE
Hammertæer eller klotæer
Hammertæer er når tåen bøjer sammen i det første led og bøjer den også sammen i det yderste leder det en klotå.
LÆS MERE
Årsag til hammertåer, at nr. 2 tå ofte er længere end storetåen, og skoens form gør at nr. 2 tå må trække sig sammen. Løstsiddende fodtøj er med til at forværre situationen, da man må krumme tæerne for at holde fodtøjet på foden. Hammertæer kan også være en følge af nedsunken forfod.
Til at begynde med er hammertåen mobil – dvs. at man kan strække den ud med fingrene. Hvis man ikke gør noget ved tilstanden på dette stadie, vil tåen med tiden blive stiv og der kan opstå en del gener.
Ovenpå leddet kan der opstå hård hud og ligtorne, hvilket skyldes, at leddet presses op mod skoens overlæder.
Neglen kan fortykke. Det kan skyldes at neglen rammer jorden under gang eller at neglen presses mod skoen. Det deraf kommende tryk fortykker neglen.
Der kan komme hård hud og ligtorne på spidsen af tåen, fordi den går ned i jorden i stedet for at pege ligeud.
Vi kan fremstille forskellige aflastninger, så tåen, alt efter stivhed, rettes ud eller aflastes. Desuden kan vi fjerne hård hud og ligtorne, men man skal være klar over, at så længe årsagen ikke fjernes, så vil den hårde hud og ligtorne komme igen. Det kræver, at man gennemgår sine sko og kasserer dem, der er årsag til generne. Hvis du har en mobil hammertå, kan du hver dag sørge for at strække tåen ud. Det kan du gøre med fingrene. Du kan også sætte hælen på den modsatte fod forsigtigt ned på leddet. Dette gøres bedst siddende.
Hvis tåen er blevet stiv og du har gener af den, så kan den i yderste konsekvens opereres af en ortopædkirurg.
LÆS MINDRE